29 april 2013

Nya färg experiment...

Förra veckan var jag igång med nya färg experiment och först nu har jag tagit mig tid att fotografera (och skriva) men jag kommer nog ihåg hur jag gjorde, var klurig nog att göra små etiketter med stödnoteringar om hur jag bar mig åt.

Den första testet blev egentligen bara ett rent test av att blanda färger. Jag tycker att det är lite svårt med färger och måste nog erkänna att det inte är en stark sida hos mig, men i alla fall...
Det fick bli topsbandet av white polwarth som blev först ut, blandade röd+gul till orange och blå+gul till illgrönt samt lite ren brun färg. Skedade över ungefär 50/50 orange och grön färg och duttade sedan lite brunt i "skarvarna" mellan färgerna. Svepte in allt i plastfilm och sen in i micron, 3x3 minuter på 500w.
När allt svalnat och det var dags för sköljning så läckte det lite färg, fick nog byta vatten 3 gånger ungefär innan det blev klart vatten... För kort tid eller för låg effekt i micron?

Men så här blev det i alla fall :)

Nästa som fick färg var merino som jag färgade i gryta på spisen så här:
Slog i ca 10-15 cm vatten i grytan, tillsatte ungefär 1½ kapsyl ättika, ringlade tops-bandet till en stor, platt  rundel som jag tryckte ner i vattnet, där fick det ligga och dra i ca 10-15 min...
Satte grytan på spisen och hällde sen i blå färg runt kanterna medan  jag försiktigt lyfte lite på ullen för att färgen skulle hamna i botten, sen slog jag röd färg över ullen i mitten av grytan och i med termometern. Höjde sedan temperaturen till ca 80 grader (ville upp till 90 grader men vågade inte för bubblandet) och höll den där i 60 minuter, utan att röra om!


Efter ungefär halva tiden såg det ut så här i grytan...


Det bubblade ganska mycket i grytan trots att temperaturen inte var så hög så jag var lite orolig att det skulle filta sig, men det verkar ha gått bra, märker väl det när det är dags att spinna om inte annat ;)

Pratade med Ulrika, Willow Fairy Wool, om bubblandet och hon tipsade om att låta ullen ligga ca 1 timme och dra i ättiksvattnet så att all luft går ur ullen, att det kunde vara den som bubblade ut! Tack för tipset Ulrika!

Även denna släppte en del färg vid sköljningen, för låg temperatur? hmmm...

Och här är resultatet, nöjd :)

2 kommentarer:

  1. Helt underbara resultat. Kan också vara så att det helt enkelt är för mkt färg och att det bara är överskottet som läcker ut...För en hel del färg har ju fastnat och färgerna ser väldigt urtvättade ut om det inte har fixerats tillräckligt och från dessa bilderna ser det inte ut så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så kanske det är, får testa vidare :)

      Radera